Positivt tänkande

Positivt tänkande är förståndigt, MEN det innebär inte att man ska sopa problem under mattan. Det innebär oftast att problem är något som kan åtgärdas. Går det inte att åtgärda, är det något man måste förhålla sig till - åtminstone för stunden. Man kan då använda sig av sinnesrobönen och försonas med det man inte kan påverka, även om det är mycket man kan påverka. Här finns ett tänkvärt svar av Gandhi, när någon sa: "Vad kan lilla jag göra åt detta?" Gandhi svarade: "Har du försökt sova, när du har en mygga i rummet?"

Vill du lära dig mera om positivt tänkande, så kan du lära dig mera via vår bok Låt personligheten blomma. I den boken finns ett helt kapitel;-)

Träning i positivt tänkande

Hur kan man hålla en positiv riktning i sitt liv?

Idag bombarderas man av intryck från media. Många är negativa, eftersom det är deras levebröd, dvs "man vill bli läst". Som en viktig överlevnadsstrategi, så lär sig människor att fokusera på det negativa, eftersom det är ett hot. Exempelvis om du ger en människa både beröm och kritik vid samma tillfälle. Vad kommer hen ihåg mest om en vecka? Läs gärna Hans Roslings (& son & svärdotter) bok Factfulness, så kan du bli förskräckt hur din verklighetsuppfattning blir felaktig genom mycket media, dvs en annan variant av "fake news" är urvalet av innehållet - proportionerna!

Jag har kommit på att min metod, som jag har kopierat från romartiden, hjälper mig avsevärt att hålla mig på en positiv kurs i livet. Riktigt mycket! Jag har använt den sedan 2003...

Hur gör jag då? Jag läste nämligen i en tidning att de använde vita stenar för en bra dag och svarta stenar för den dålig dag. Stenarna lade de i en skål, som tömdes en gång per månad. De såg då hur månaden hade varit och kunde dra slutsatser av det. Jag tyckte att metoden var intressant, så jag skaffade på Panduro en låda med tre fack. I ena ytterfacket har jag blå kulor för fina dagar och i det andra ytterfacket så har jag bruna kulor för dåliga dagar. I mittfacket skulle jag lägga månadens kulor. Min fru skrattade åt mig när jag berättade om mitt experiment: ”Du är så positiv, så det kommer bara att bli blå kulor!” Det blev det inte, för ibland inträffar det tråkiga saker. Jag har ”kullådan” på mitt nattduksbord och väljer kula innan jag lägger mig. Det tar inte mycket tid, men det är värdefullt att reflektera lite på hur dagen har varit och komma fram till om nettot blev positivt eller negativt. Jag tänker även på att många österlänningar klagar på oss västerlänningar, för att vi är så hårt inriktade på resultaten. De tycker att man även ska njuta av vägen dit. Inte bara skynda mot nästa mål, när ett mål har uppnåtts. Min kullåda för med sig många positiva effekter t ex att jag reflekterar över vad Jag kan göra för att få blå kulor oftare. Jag har också produktutvecklat romarnas metod lite grand, genom att även skaffa guldkulor för väldigt bra dagar och det roliga är att guldtrenden är ökande;-)

Faktum är att jag har vidareutvecklat mera... Till att börja kom jag på att det var inget bra att bestämma vilken färg på kulan på slutet av dagen. Tänk om det blev en brun... Nu ingår det i min morgonrutin. Liksom en avstamp för dagen... Jag har dessutom lagt till med silverkulor, så jag kan nyansera dagarna lite till, dvs normal, bra och utmärkt. Jag har till och med fått två fina röda av min fru, som betyder: En enastående dag! Ett sådant val måste godkännas av min fru;-)

Vad får detta för konsekvenser? Jo, jag ser ljusare på tillvaron än många andra. Inte så att jag lurar mig själv. Skillnanden är att jag ältar sällan problem. Den viktiga frågan är: Kan jag göra något åt detta? Lösningsfokuserad kommunication

Den är mycket effektiv. Det är skillnad på att inventera problem jämfört med att ställa mirakelfrågor...

Här är ett dokument om Solutionbased communication av Fletcher Peacock för inspiration. Jag har fått OK av Fletcher att sprida dokumentet.

En fabel vi gillar...

Det är den om Nordanvinden och Solen av La Fontaine. Den här versionen är illustrerad av Richard Scarry och är ett utdrag ur en bok från Alla Barns Bokklubb, Carlsen.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

PixCookies Restrict (SE)

Vi använder kakor (cookies) för att det ska fungera bra för våra besökare. Om du vill att det ska fungera på bästa sätt, så godkänner du. Vi följer de europeiska reglerna, som styr användningen. (26 maj 2011)

Kakorna kommer sparas tillfälligt på din dator och försvinner när du avslutar ditt program. Om du inte godkänner, så kommer vissa funktioner på webbplatsen inte fungera.

Mera information kan du få från Post- och telestyrelsen

Swedish Post- and Telecom Authority (PTS)
HUMANKONSULT AB, Örnbergsvägen 19, 146 40 Tullinge | Telefon: 08 778 36 30 | E-post: info@humankonsult.se